Rethinking infidelity - a talk for anyone who ever loved

Esther Perel is een Belgische psychotherapeut en schrijver die bekend is door haar onderzoek naar de spanning tussen de behoefte aan veiligheid en de behoefte aan vrijheid in menselijke relaties. Ze introduceerde het concept erotische intelligentie in haar bestseller Mating in Captivity: Unlocking Erotic Intelligence en is inmiddels een internationaal adviseur op het gebied van seks en relaties.
Esther Perel was de zesde Zomergast van 2018. Haar avond ging over mensen, hun relaties en hun verlangen. Een prachtige aflevering: Perel is deskundig, bescheiden, grappig, mooi, ervaren, indringend en werelds.
Graag wil ik haar tedtalk Rethinking infidelity… a talk for anyone who has ever loved met jullie delen. Overspel wordt universeel beoefend en universeel verboden. Zolang als het huwelijk bestaat, gaan mensen vreemd. Overspel wordt 2 keer in de tien geboden genoemd: 1 keer voor de handeling zelf en 1 keer voor erover te denken!
Perel geeft een ander perspectief op ontrouw. In haar tedtalk gaat ze in op vragen als: Waarom plegen mensen overspel (ook mensen die gelukkig getrouwd zijn). Wat is overspel precies? Betekent een verhouding altijd het einde van een relatie? Perel geeft handvaten om zelfs zoiets akeligs en ingewikkelds als ontrouw tot een verdiepende ervaring te maken. Hiermee geeft ze het tantrische principe van 'voortdurende transformatie' handen en voeten.
 
Vreemdgaan M/V
Historisch gezien hebben mannen vanuit de biologische en evolutionaire theorieën altijd een vrijbrief gehad om vreemd te gaan. Maar wat gebeurt er echt tussen de lakens? Maatschappelijk gezien worden mannen geacht op te scheppen over hun veroveringen en escapades, terwijl vrouwen ze eerder ontkennen en minimaliseren (zie ook het Kenniscafé met Ellen ten Laan – zij haalt een onderzoek aan waarin mannen en vrouwen moeten vertellen hoeveel bedpartners ze hebben gehad: eerst live tegen een onderzoeker, daarna invullen op een anonieme vragenlijst en tenslotte verbonden aan een leugendetector :). Het blijkt dus dat het aantal sekspartners van de mannen afneemt gedurende dit proces, en van de vrouwen juist toeneemt – tot een gemiddelde hoger dan de mannen! Dit noem ik nou relevant wetenschappelijk onderzoek…).
 
Hoeveel mensen gaan vreemd?
Afhankelijk van wat je onder overspel verstaat (sexting, actief zijn op een dating app, chatten, emotionele band, seks) ligt het percentage tussen 26-75 procent. Grappig is dat 95 procent het heel verkeerd vindt als zijn of haar partner liegt over een affaire. Ongeveer hetzelfde percentage zou zelf liegen tegen zijn of haar partner als ze zelf een affaire zouden hebben.
 
Een emotionele aangelegenheid
Vroeger was trouwen een economische aangelegenheid. Ontrouw bedreigde toen onze economische basis. Nu is liefde en trouwen een romantische aangelegenheid en rammelt onze emotionele basis. We hebben het romantisch idee dat 1 persoon al onze behoeften kan vervullen: de beste minnaar, een goede vriend, de beste vader, een vertrouweling, een maatje en intellectuele gelijke. En wijzelf zijn de uitverkorene, de gekozene, onmisbaar, onvervangbaar, the one! Ontrouw laat ons ervaren dat het niet zo is. Ontrouw maakt de ambitie van liefde kapot. Het bedreigt wie we zijn en wie we dachten dat de ander was.
 
Verkeerde vooronderstelling
Mensen die vreemdgaan zijn vaak mensen die in monogamie geloven en heel lang trouw zijn geweest. En opeens gaan ze een grens met het risico alles te verliezen. Wat zoeken ze dan? Een emotionele band, iets nieuws, vrijheid, autonomie, intense seks, een verlangen om verloren delen van zichzelf terug te vinden, het ervaren van vitaliteit of een pubertijd die ze nooit hebben gehad.
Vaak is het volgens Perel zo dat iemand die vreemdgaat zich niet afkeert van de partner maar van de persoon die ze zelf geworden zijn. Ze zijn op zoek naar een nieuwere en betere versie van zichzelf.

Tweede huwelijk?
Perel geeft in haar tedtalk tips over hoe je een relatie kunt redden na overspel. Ze zegt dat na het uitkomen van een affaire je eerste huwelijk voorbij is. Ze begeleidt stellen bij de zoektocht of ze een tweede huwelijk met elkaar willen. Vaak brengt dit diepgang, meer intimiteit en openheid. Zou Perel ons een affaire aanraden? Luister naar de tedtalk voor het antwoord!
Via de app Stitcher kun je real-life therapiesessies van Perel beluisteren.

Seksfabels op het hakblok

Mythen over seks zijn vaak meer dan een eeuw oud, en hardnekkig. Ellen Laan is een Nederlands hoogleraar seksuologie en psycholoog in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Ze is wereldwijd bekend door haar baanbrekende onderzoek naar de seksualiteitsbeleving van vrouwen. Zij ziet het als haar taak om de mythen over seks te ontmaskeren.

Een hardnekkig, honderd jaar oud idee is dat de man altijd zin heeft in seks. Volgens deze ‘stoomketeltheorie’ is de man een vat vol lust dat ontladen moet worden om overdruk te voorkomen. In dit ‘driftmodel’ van Freud, die het begrip ‘libido’ muntte, gaat de man daarvoor op zoek naar seks. In werkelijkheid worden zowel mannen als vrouwen uitsluitend opgewonden door prikkels. „Waarom denk je dat er zo’n gigantische seksindustrie is? Omdat mannen spontaan zin hebben? Nee, omdat ze op zoek gaan naar die prikkels en ze nodig hebben om zin te krijgen.” Net als vrouwen.

Het hormoon testosteron speelt een belangrijke rol bij het zin krijgen in seks bij mannen én vrouwen. „Heb je er te weinig van, dan zijn ons brein en onze geslachtsdelen minder gevoelig voor seksuele prikkels. Zit je in de normale range, dan doet de hoeveelheid testosteron er niet toe voor je zin. Het hormoon is niet iets dat je ‘aanzet’ tot seks.” Toch is dat laatste een wijdverbreide gedachte. Op veel plekken worden mannen bestempeld als ‘testosteronbommen’ – het stofje wordt verantwoordelijk gehouden voor macho-gedrag en zelfs seksueel overschrijdend gedrag. „Maar er is geen enkel bewijs dat mannen die zich schuldig maken aan grensoverschrijdend seksueel gedrag meer testosteron hebben dan mannen die dat niet doen. Dat is goed onderzocht.”
Mannen hebben wel tien keer zoveel testosteron als vrouwen. Die ‘overvloed’ hebben ze vooral nodig om „de spermafabriekjes werkend te houden”. Voor de voortplanting dus, niet voor de seks.
Niettemin worden aan de verschillen in hormoonniveaus biologische verschillen tussen mannen en vrouwen opgehangen. „Het idee is dan: mannen hebben testosteron, zijn actief en jagers; vrouwen hebben oestrogeen, zijn passief en afwachtend. Maar waarom noemen we testosteron het mannelijk geslachtshormoon en oestrogeen het vrouwelijk, terwijl vrouwen vier keer zoveel testosteron als oestrogeen hebben?”

Als het niet de hormonen zijn, wat maakt dan dat vrouwen in heteroseksuele relaties gemiddeld minder zin in seks hebben dan mannen? „Die zin wordt onder meer bepaald door de verwachtingen die we hebben van hoe lekker de seks zal zijn – dus vooral of je een orgasme krijgt. Een orgasme is geen extraatje, maar het is noodzakelijk voor het beloningssysteem in het brein. Als seks je niet meer oplevert dan een ‘niesbui van onderen’, zoals Anja Meulenbelt ooit schreef, waarom zou je er dan zin in hebben?”
Robuuste onderzoeken over meerdere decennia tonen „een enorme ‘orgasm gap’, waarbij heteroseksuele mannen bijna altijd klaarkomen en heteroseksuele vrouwen heel vaak niet.” Dat komt vooral doordat de coïtus verreweg de meest voorkomende vorm van heteroseksuele seks is. „Bij gemeenschap wordt de clitoris aan de binnenkant gestimuleerd en als de opwinding groot genoeg is, kúnnen vrouwen op die manier klaarkomen.” Maar dat is slechts een minderheid.

Lees hier artikelen van Ellen Laan:
De-man-heeft-altijd-zin en andere seksfabels op het hakblok
Vrij vaker met plezier dan krijg je er meer zin in,
En het kenniscafé De Balie: 'Seks, doen we het wel goed?'

Ervaar Tantra in de Viva

In januari 2018 stond Ervaar Tantra in de Viva

Tot voor kort werd het klakkeloos geschaard onder het kopje seks. Eind 2017 kwam aan het licht dat tientallen tantramasseurs misbruik maken van het vertrouwen van hun klanten. Dat riep vragen op. Wat is tantra eigenlijk? En voor wie is het bedoeld?

De do's en don'ts in tantraland

Tijdens een sessie nam hij zijn penis in zijn hand en wreef deze tegen mijn vagina aan. ‘Hoe voelt dat?’ vroeg hij. Vol afschuw las Angelica in de kranten over grensoverschrijdend gedrag in  de tantrawereld. Dit was geen tantra, dit was misbruik.

Angelica schaamt zich diep voor deze mensen in haar beroepsgroep. ‘Het lastige van tantra is dat het geen vaste definitie heeft. Onder de noemer tantra wordt van alles verkocht: van meditatie tot prostitutie. Helaas is misbruik daarvan vaak het gevolg. Als je naar een tantramasseur gaat, is het dus belangrijk dat je weet wat de insteek van die persoon is. Jammer genoeg is er geen keurmerk voor tantramasseurs, zodat je geen houvast hebt. Lees ervaringen en vraag om referenties, maar ga vooral op je gevoel af. En check bij het Meldpunt Tantra Misbruik of een bepaalde masseur op de zwarte lijst staat.

Lees het hele artikel

 

De ideale partner

De eerste stap voor het hebben van een fijne liefdesrelatie is het vinden van een partner. Dat ligt natuurlijk voor de hand, maar in mijn praktijk ontmoet ik geregeld mensen die graag een relatie willen en er niets constructiefs aan doen om dat voor elkaar te krijgen.

Heel simpel omschreven leert Tantra ons dat de levensomstandigheden waarin wij verkeren onder andere het resultaat zijn van onze eigen gedachten en handelingen. In tantra proberen we door yoga, meditatie of het tantrische liefdesspel bewust bepaalde resonanties te creëren om zo voor onszelf de gewenste situatie te scheppen. Wachten op de juiste partner is dan geen optie meer.
 
Oefening
 
Begin met in kaart te brengen welke partner jij graag zou willen hebben. Neem pen en papier en omschrijf je ideale partner. Welke eigenschappen heeft zij? Hoe ziet hij eruit? Hoe zoent ze? Wat voor een hobby's heeft hij? Op welke manier staat zij in het leven? Maak deze lijst zo omvangrijk mogelijk.

Heb je een blaadje vol geschreven? Goed gedaan! Ga dan nu een top 10 maken. Welke punten die je opgeschreven hebt vind jij het belangrijkste? Maak een mooi kunstwerk van deze lijst en kijk hem regelmatig even door.
Vaak hebben mensen hun wensen niet duidelijk op een rijtje. Jij gelukkig nu wel. Weten wat jij belangrijk vindt in een partner helpt je om iemand aan te trekken die daarbij past. Je hoeft dan geen tijd meer te besteden aan afspraakjes met potentiële partners die je eigenlijk niet ziet zitten.

Blijven steeds dezelfde 'verkeerde' types op je afkomen? Kijk nog eens naar je beschrijving van de ideale partner. Stel jezelf de vraag: welke man of vrouw zou bij deze persoon passen? Maak ook deze lijst zo gedetailleerd mogelijk.
Lees deze lijst nog eens goed door. Kom je erachter dat de man of vrouw die bij je ideale partner past helemaal niet lijkt op jou, dan weet je waarom je de verkeerde types aantrekt. Ga dan met jezelf aan de slag om de perfecte match te worden van je ideale partner.

En ze leven nog lang en gelukkig? Dat kan, maar gaat meestal niet vanzelf. Daarover de volgende keer meer.

The science of stress, orgasm and creativity

How the Brain and the Vagina Conspire in Consciousness

Naomi Wolf, author of the 1991 cultural classic 'The Beauty Myth' examines in 'Vagina: a new biography'— a fascinating exploration of the science behind the vastly misunderstood mind-body connection between brain and genitalia, consciousness and sexuality, the poetic and the scientific. What emerges is a revelation of how profoundly a woman’s bodily experience influences nearly every aspect of life, from stress to creativity, through the intricate machinery that links biology and beingness.

Wolf writes:

'Female sexual pleasure, rightly understood, is not just about sexuality, or just about pleasure. It serves, also, as a medium of female self-knowledge and hopefulness; female creativity and courage; female focus and initiative; female bliss and transcendence; and as medium of a sensibility that feels very much like freedom. To understand the vagina properly is to realize that it is not only coextensive with the female brain, but is also, essentially, part of the female soul.
[…]
Once one understands what scientists at the most advanced laboratories and clinics around the world are confirming — that the vagina and the brain are essentially one network, or “one whole system,” as they tend to put it, and that the vagina mediates female confidence, creativity, and sense of transcendence — the answers to many of these seeming mysteries fall into place.'
 
Lees hier het hele artikel.

Tegenlicht aflevering 'Tinder Love'

Talloze apps worden speciaal ontworpen om onze behoefte aan seks en intimiteit te bevredigen. Hoe beïnvloedt technologie onze relaties en intimiteiten?

Tinder, OkCupid, chatbots of de nieuwste virtual-reality porno kunnen onze droompartner dichterbij halen dan ooit en zo onze diepste verlangens digitaal omtoveren in vaak instant bevrediging. Verandert het beeld van de romantische liefde dat we kennen uit Hollywood door de ontelbare nieuwe manieren om onze verlangens te bevredigen?

Kijk hier naar de aflevering.

Een nieuwe erogene zone voor vrouwen?

De meeste mensen weten tegenwoordig van het bestaan van de G-plek af. Wat echter minder bekend is, is de AFE-zone: anterior fornix erotic zone, oftewel de erogene zone van de fornix anterior. Dan weet je waarschijnlijk nog niet waar die zit…

Dit gebied is onderzocht en benoemd door de Maleisische seksuoloog dr. Chua Chee Ann. Het ligt diep in de vagina, aan de voorzijde (buikzijde) van de baarmoederhals. De EFA-zone is langer en minder duidelijk begrensd dan de G-plek. In tegenstelling tot de G-plek is de AFE-zone tijdens het liefdesspel eenvoudig te stimuleren. Bijvoorbeeld: de vrouw ligt op haar buik, eventueel met een kussen onder haar bekken, en de maan penetreert haar van achteren. Of: De vrouw ligt op de rug, met een groot kussen onder haar billen, en de man zit op zijn knieën voor haar. De vrouw heeft haar benen in zijn nek.

Voor een vrouw alleen is het echter moeilijk om deze plek te raken. Alleen met hele lange vingers of een dildo kan ze deze plek bereiken.

De AFE-zone geeft de vrouw intens genot en brengt haar in een staat van overgave en opent haar hart.

(Vrij uit: De multi orgastische vrouw, Mantak Chia)

De kracht van aanraken en aangeraakt worden!

Aanraken en aangeraakt worden is essentieel voor onze lichamelijke en emotionele gezondheid. Door elkaar een paar minuten of zelfs maar enkele seconden aan te raken kun je energieën harmoniseren en contact herstellen.

Aanraking zorgt ervoor dat we letterlijk ‘voeling’ houden met elkaar en dat kan onze frustraties en boosheid ten opzichte van elkaar verminderen. Het vasthouden van elkaars handen helpt bij het praten over moeilijke onderwerpen.

Wanneer mensen elkaar aanraken wordt een hormoon dat oxytocine heet in onze bloedstroom gebracht. Dit versterkt genegenheid, vermindert spanning en doet de productie van geslachtshormonen toenemen. Bij vrouwen versterkt het hun seksuele ontvankelijkheid en bij mannen doet het de gevoeligheid van hun lingam (penis) toenemen en versterkt het de erectie.

Als ze niet regelmatig liefdevol aangeraakt worden, kunnen vrouwen neerslachtig worden en hun belangstelling voor seks verliezen, terwijl mannen vaak agressiever worden en hun belangstelling verliezen in aanrakingen die niet seksueel zijn: het recept voor disharmonie in een relatie.

Elkaars handen vastpakken en elkaar omhelzen is niet alleen maar emotioneel bevredigend, het is ook fysiologisch noodzakelijk. Onze hormonen vormen lussen van positieve feedback, dat wil zeggen; hoe meer we aangeraakt worden, hoe meer we de aanraking verwelkomen, en hoe meer we vrijen, hoe meer we open staan om te vrijen. Helaas is de negatieve feedback lus even krachtig, waardoor stellen in vicieuze cirkels van afzonderlijkheid terechtkomen waarin ze elkaar niet aanraken en vrijen. Omdat we gewoontedieren zijn, is het als we vandaag iets doen waarschijnlijker dat we dat morgen ook doen. In het geval van seks kunnen zowel gewoonten als hormonen ons aanmoedigen. Zorg ervoor dat de feedback lus in de juiste richting blijft draaien!

(Vrij uit: ‘Het Multi-orgstische paar’ van Chia en Abrams).