De kracht van aanraken en aangeraakt worden!

Aanraken en aangeraakt worden is essentieel voor onze lichamelijke en emotionele gezondheid. Door elkaar een paar minuten of zelfs maar enkele seconden aan te raken kun je energieën harmoniseren en contact herstellen.

Aanraking zorgt ervoor dat we letterlijk ‘voeling’ houden met elkaar en dat kan onze frustraties en boosheid ten opzichte van elkaar verminderen. Het vasthouden van elkaars handen helpt bij het praten over moeilijke onderwerpen.

Wanneer mensen elkaar aanraken wordt een hormoon dat oxytocine heet in onze bloedstroom gebracht. Dit versterkt genegenheid, vermindert spanning en doet de productie van geslachtshormonen toenemen. Bij vrouwen versterkt het hun seksuele ontvankelijkheid en bij mannen doet het de gevoeligheid van hun lingam (penis) toenemen en versterkt het de erectie.

Als ze niet regelmatig liefdevol aangeraakt worden, kunnen vrouwen neerslachtig worden en hun belangstelling voor seks verliezen, terwijl mannen vaak agressiever worden en hun belangstelling verliezen in aanrakingen die niet seksueel zijn: het recept voor disharmonie in een relatie.

Elkaars handen vastpakken en elkaar omhelzen is niet alleen maar emotioneel bevredigend, het is ook fysiologisch noodzakelijk. Onze hormonen vormen lussen van positieve feedback, dat wil zeggen; hoe meer we aangeraakt worden, hoe meer we de aanraking verwelkomen, en hoe meer we vrijen, hoe meer we open staan om te vrijen. Helaas is de negatieve feedback lus even krachtig, waardoor stellen in vicieuze cirkels van afzonderlijkheid terechtkomen waarin ze elkaar niet aanraken en vrijen. Omdat we gewoontedieren zijn, is het als we vandaag iets doen waarschijnlijker dat we dat morgen ook doen. In het geval van seks kunnen zowel gewoonten als hormonen ons aanmoedigen. Zorg ervoor dat de feedback lus in de juiste richting blijft draaien!

(Vrij uit: ‘Het Multi-orgstische paar’ van Chia en Abrams).