Rethinking infidelity - a talk for anyone who ever loved

Esther Perel is een Belgische psychotherapeut en schrijver die bekend is door haar onderzoek naar de spanning tussen de behoefte aan veiligheid en de behoefte aan vrijheid in menselijke relaties. Ze introduceerde het concept erotische intelligentie in haar bestseller Mating in Captivity: Unlocking Erotic Intelligence en is inmiddels een internationaal adviseur op het gebied van seks en relaties.
Esther Perel was de zesde Zomergast van 2018. Haar avond ging over mensen, hun relaties en hun verlangen. Een prachtige aflevering: Perel is deskundig, bescheiden, grappig, mooi, ervaren, indringend en werelds.
Graag wil ik haar tedtalk Rethinking infidelity… a talk for anyone who has ever loved met jullie delen. Overspel wordt universeel beoefend en universeel verboden. Zolang als het huwelijk bestaat, gaan mensen vreemd. Overspel wordt 2 keer in de tien geboden genoemd: 1 keer voor de handeling zelf en 1 keer voor erover te denken!
Perel geeft een ander perspectief op ontrouw. In haar tedtalk gaat ze in op vragen als: Waarom plegen mensen overspel (ook mensen die gelukkig getrouwd zijn). Wat is overspel precies? Betekent een verhouding altijd het einde van een relatie? Perel geeft handvaten om zelfs zoiets akeligs en ingewikkelds als ontrouw tot een verdiepende ervaring te maken. Hiermee geeft ze het tantrische principe van 'voortdurende transformatie' handen en voeten.
 
Vreemdgaan M/V
Historisch gezien hebben mannen vanuit de biologische en evolutionaire theorieën altijd een vrijbrief gehad om vreemd te gaan. Maar wat gebeurt er echt tussen de lakens? Maatschappelijk gezien worden mannen geacht op te scheppen over hun veroveringen en escapades, terwijl vrouwen ze eerder ontkennen en minimaliseren (zie ook het Kenniscafé met Ellen ten Laan – zij haalt een onderzoek aan waarin mannen en vrouwen moeten vertellen hoeveel bedpartners ze hebben gehad: eerst live tegen een onderzoeker, daarna invullen op een anonieme vragenlijst en tenslotte verbonden aan een leugendetector :). Het blijkt dus dat het aantal sekspartners van de mannen afneemt gedurende dit proces, en van de vrouwen juist toeneemt – tot een gemiddelde hoger dan de mannen! Dit noem ik nou relevant wetenschappelijk onderzoek…).
 
Hoeveel mensen gaan vreemd?
Afhankelijk van wat je onder overspel verstaat (sexting, actief zijn op een dating app, chatten, emotionele band, seks) ligt het percentage tussen 26-75 procent. Grappig is dat 95 procent het heel verkeerd vindt als zijn of haar partner liegt over een affaire. Ongeveer hetzelfde percentage zou zelf liegen tegen zijn of haar partner als ze zelf een affaire zouden hebben.
 
Een emotionele aangelegenheid
Vroeger was trouwen een economische aangelegenheid. Ontrouw bedreigde toen onze economische basis. Nu is liefde en trouwen een romantische aangelegenheid en rammelt onze emotionele basis. We hebben het romantisch idee dat 1 persoon al onze behoeften kan vervullen: de beste minnaar, een goede vriend, de beste vader, een vertrouweling, een maatje en intellectuele gelijke. En wijzelf zijn de uitverkorene, de gekozene, onmisbaar, onvervangbaar, the one! Ontrouw laat ons ervaren dat het niet zo is. Ontrouw maakt de ambitie van liefde kapot. Het bedreigt wie we zijn en wie we dachten dat de ander was.
 
Verkeerde vooronderstelling
Mensen die vreemdgaan zijn vaak mensen die in monogamie geloven en heel lang trouw zijn geweest. En opeens gaan ze een grens met het risico alles te verliezen. Wat zoeken ze dan? Een emotionele band, iets nieuws, vrijheid, autonomie, intense seks, een verlangen om verloren delen van zichzelf terug te vinden, het ervaren van vitaliteit of een pubertijd die ze nooit hebben gehad.
Vaak is het volgens Perel zo dat iemand die vreemdgaat zich niet afkeert van de partner maar van de persoon die ze zelf geworden zijn. Ze zijn op zoek naar een nieuwere en betere versie van zichzelf.

Tweede huwelijk?
Perel geeft in haar tedtalk tips over hoe je een relatie kunt redden na overspel. Ze zegt dat na het uitkomen van een affaire je eerste huwelijk voorbij is. Ze begeleidt stellen bij de zoektocht of ze een tweede huwelijk met elkaar willen. Vaak brengt dit diepgang, meer intimiteit en openheid. Zou Perel ons een affaire aanraden? Luister naar de tedtalk voor het antwoord!
Via de app Stitcher kun je real-life therapiesessies van Perel beluisteren.